Kiler Düzeni Nasıl Olmalı? Kiler Düzenleme Nasıl Yapılır?

Mutfakta pek çok şeyi aynı anda muhafaza etmenizi sağlayan kilerler, oldukça kullanışlı alanlardır. Ama bu alanların düzenli olması gerekir. Aksi halde güzel bir alanın, zahmetli bir alana dönüşmesi mümkündür. Siz de kileriniz ya da dolaplarınızın içleri daha düzenli olsun istiyorsanız, kiler düzeni nasıl olmalı yazımıza mutlaka göz atmalısınız!

İstediğiniz malzemeye kolayca ulaşmak için belli bir düzen oluşturmanız gerekir. Hem dolap içlerinde hem de kilerde düzen oluşturabilirsiniz. Bunun için fazla malzemeye değil, düzene ihtiyacınız vardır. Gelin, adım adım kilerinizi nasıl düzenleyebileceğinize bakalım!

Kiler Düzeni: Raflar

En iyi kiler düzeni nasıl oluşturulur
Adım Adım Kilerinizi Düzenleyin!

Öncelikle sahip olduğunuz alana bir göz atmalısınız. Çünkü tüm plan, buna göre oluşturulacak. Kileriniz için raflar yaptırabilirsiniz. Ayrıca kiler içi dolapları kullanabilirsiniz. Bunun için de şu adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak kilerin ölçüsünü alın.
  • Bu ölçülere uygun olarak dolap içi raflar satın alın ya da yaptırın.
  • Bu rafların plastik, ahşap ya da metal malzemeden olmasına dikkat edin. Bu sayede rafları çok daha kolay temizleyebilirsiniz.
  • Farklı derinliklerde raflar yaptırın ya da dolaplar alın. Bu sayede şişeler, kavanozlar, kutular gibi farklı boyutlarda ürünleri dolaplarınıza yerleştirebilirsiniz.
  • Işık görmemesi gereken yiyecekler için kapaklı dolapları tercih edin.
  • Alandan kazanmanıza yardımcı olacak gömme dolap seçeneklerini inceleyin.
  • Kiler dolapların ya da mutfak dolaplarının kapılarının iç taraflarını da depolama alanı olarak kullanabilirsiniz. Bu alanları da değerlendirmeye çalışın.

Kilerinizi düzenlemek ya da mutfağınızı düzenlemek için ihtiyacınız olan dolapları Çiçeksepeti’nin kiler dolabı ve raf kategorilerinde inceleyebilirsiniz!

Daha sonra dolapları ya da rafları, kilere yerleştirin. Bu aşamada kilere yerleştireceğiniz tüm malzemeleri mutfak tezgahının üzerine çıkarabilirsiniz. Sonra;

  • Tüm malzemelerin son kullanma tarihlerini kontrol edin ve tarihi geçmiş olanları ayırın.
  • Ağzı açık olan ya da kavanoz gibi kutularda saklamak istediğiniz malzemeleri ayırın.
  • Böceklenmesi mümkün olan un, pirinç gibi bakliyatların sağlamlıklarını kontrol edin.

Böylece, gıdalarınızın tamamen iyi olduğundan emin olarak bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz!

Saklama Kutuları Kullanımı

Kiler düzeni nasıl olur
Kiler Düzeni Nasıl Olur?

Gıdaları saklamak için en kullanışlı ürünlerden biri, saklama kutularıdır. Yiyecekleri kendi paketlerinde çoğu zaman saklayabilirsiniz. Ama paket açıldıktan sonra, gıdanın hava alması mümkündür. Bu aşamada da daha sağlam saklama gereçlerine ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca saklama kutuları içinden bir şeyleri alıp kullanmak çok daha kolaydır.

Uygun bir saklama kabı, cam ya da farklı bir malzemeden kavanoz, çekmece içi ayırıcılar ya da sepetler gibi ürünler, kiler düzeni oluşturmanızda size yardımcı olur. Saklama kutularını kullanırken hem gıdalarınızı kategorize edebilirsiniz hem de saklama işini daha pratik, güvenli bir hale getirebilirsiniz:

  • Un, pirinç, şeker, tuz, makarna gibi çok daha sık kullandığınız gıdaları şeffaf kutulara ya da kavanozlara yerleştirebilirsiniz. Bu sayede hangi kutuda ne vardı diye her seferinde kutuları açıp kapatmanız gerekmez.
  • Malzemeleri kullanış şeklinize göre kutuların genişliğini belirleyebilirsiniz. Mesela unu ölçü kaşıkları ile kullanıyorsanız daha geniş ağızlı un kavanozları satın alabilirsiniz.
  • Dikdörtgen veya kare kutular, yer kullanımı açısından yuvarlak olanlara göre daha kullanışlıdır. Dikdörtgen kutuları kolayca yan yana dizerek yerinizi tamamen kullanabilirsiniz. Kısa kutuları seçerseniz kutuları üst üste de koyma şansınız olur. Bu da yine yerden kazanmanızda etkilidir.
  • Daha ağır olan gıdaları rafların alt kısımlarına yerleştirebilirsiniz. Mesela patates ve soğan gibi gıdalar için sepetleri ya da çekmeceli soğanlıkları kullanabilirsiniz. Bu sayede gıdalara ulaşımınız da daha kolay olur.
  • Raflarınıza ya da çekmecelerinizin içine raf içi düzenleyiciler yerleştirebilirsiniz. Bu sayede çekmecelerin içleri de karışık olmaz. Mesela bitki çaylarınızı ya da baharatlıkları bu sayede çekmece içlerinde kolayca muhafaza edebilirsiniz.
  • Kullanmak istediğiniz kavanozlar şeffaf değilse kavanozların üzerine mutlaka etiket yapıştırmalısınız. Bu sayede sürekli kavanozun içini açıp bakmanız gerekmez. Karışıklıkları önleyebilirsiniz.

Yiyecek Yerleşimi

Kiler düzeni nasıl olmalı
Düzenli Bir Kiler için Yapmanız Gerekenler

Kilerde düzen oluştururken neyi nereye koyduğunuz da önemlidir. Kavanozları, kutuları ya da kuru gıdaları nereye koyacağınızı belirlerken bazı şeylere dikkat edebilirsiniz:

  • En çok kullandığınız gıdaları, göğüs hizasına yerleştirebilirsiniz. Göğüs hizası, kolayca ulaşabileceğiniz hizadır. Bu yüzden o bölgeye günlük olarak ihtiyaç duyduğunuz malzemeleri yerleştirip onlara kolayca ulaşabilirsiniz.
  • Ağır gıdaları, ağır kavanozları olabildiğince aşağı raflara yerleştirebilirsiniz. Bu sayede hep ürünleri raflardan almak daha kolay olur hem de düşme ihtimallerine karşı hasarı daha aza indirmiş olursunuz.
  • Birbirine yakın yerleştireceğiniz ürünlere de dikkat etmeniz gerekir. Baharatların kokusunun şekere sinmesi, soğanın kokusunun una geçmesi gibi sorunlarla uğraşmamak için kokabilecek ürünleri birbirinden uzak yerleştirebilirsiniz. Ayrıca meyve ve sebzelerin birbirini çürütme ihtimaline karşı da depolama alanlarını farklılaştırabilirsiniz.
  • Yüksek raflara yerleştirdiğiniz ürünleri daha kolay şekilde raflardan alabilmek için merdivenleri ya da basamak tabureleri kullanabilirsiniz. Bu sayede bir şeyleri düşürmenin önüne geçebilirsiniz.
  • Özellikle küçük bir kileriniz varsa mümkün mertebe alandan kazanmanızı sağlayacak raf, dolap ve depolama sistemlerini tercih edebilirsiniz.